4.2.2018 Häiriöitä • Kapinaliikkeet Venäjällä 1918-1921

** in English Below **

 

Sunnuntaina 4.02.2018  klo 16:00

@ Kupoli (Mannerheimintie 5B, 7krs – Ovet auki 16:00, luennon alku 16:15)

 

Kapinaliikkeet Venäjän bolševikkihallintoa vastaan 1918-1921

Lokakuun vuoden 1917 vallankaappaus Venäjällä kohtasi aluksi vain vähän vastarintaa. Väliaikainen hallitus oli epäsuosittu, ja venäläiset olivat kyllästyneitä maailmansotaan.

Pian monet pettyivät uuden hallinnon autoritaarisiin pyrkimyksiin – perustuslakia säätävän kokouksen hajottamiseen, hallinnon kriitikoiden pidätyksiin, viljan pakko-ottoihin sekä työläisneuvostojen päätösvallan lopettamiseen. Vuoden päästä vallankaappauksen jälkeen bolševikkihallitus oli sodassa paitsi porvarillista demokratiaa tai monarkiaa kannattavan valkokaartin, myös entisten liittolaistensa anarkistien ja sosiaalivallankumouksellisen vasemmiston kanssa. 30. elokuuta 1918 anarkisti Fanny Kaplan yritti ampua Leninin, ja 25. syyskuuta 1919 anarkistit yrittivät räjäyttää Leninin ja Trotskin Leontejevskin kadulla Moskovassa. Poliittisia konflikteja seurasivat pian valtaisat talonpoikaiskapinat, joihin bolševikkiahallintoa kritisoivat sosialistit usein osallistuivat.

Luennoi Antti Rautiainen.

Luento on osa Anarkismin perusteet-luentosarjaa.

A-ryhmä on antiautoritaarinen ryhmä, joka vastustaa kaikenlaista sortoa ja hierarkioita. Toimintamme on avointa ja siihen voivat tulla mukaan kaikki, jotka hyväksyvät ryhmämme periaatteet ja säännöt. Julkaisemme Sytyke-lehteä, osallistumme mielenosoituksiin ja järjestämme niitä, järjestämme keikkoja, elokuvanäytöksiä, bileitä ja Häiriöitä-luentosarjaa sekä pyöritämme kansankeittiötä. Tämän lisäksi teemme kampanjoita ajankohtaisista poliittisista aiheista. Päätökset tehdään ryhmän yhteisissä yleiskokouksissa.

A-ryhmä on jakautunut työryhmiin. Työryhmiä ovat tällä hetkellä Häiriöitä-luentosarjaa ja varainhankintaa pyörittävä ryhmä, kansankeittiöryhmä, verkkomediaryhmä ja Sytyke-ryhmä. Työryhmiä perustetaan tarpeen mukaan lisää, ja kuka tahansa on tervetullut ehdottamaan ja luomaan uutta toimintaa. A-ryhmä on maanlaajuisen Alusta-anarkistiliiton jäsen. Alustalla on paikallisryhmä myös Tampereella.

Häiriöitä-luentosarja

Häiriöitä on avoin sarja luentoja ja keskustelutilaisuuksia yhteiskunnan, filosofian, historian, talouden ja vastarinnan risteyskohdissa.

Tiedämme jo, ettemme voi enää elää kuten ennen, mutta emme tiedä, miltä tulevaisuus näyttää. Toiset tarrautuvat menneisyyteen, me haluamme vain ymmärtää sitä. Alkutilanteen
pieni häiriö voi johtaa järjestelmän aivan toisenlaiseen tilaan.

Häiriöitä-luentojen puhujat ovat suomalaisia ja kansainvälisiä antiautoritaarisia tutkijoita ja aktivisteja. Luentoja voi seurata myös internetissä (reaaliaikaisesti ja tallenteena) A-ryhmän facebook-sivujen kautta. Tilaisuudet järjestävät yhteistyössä A-ryhmä ja ‘Autonominen Opisto’. Ohjelma on osanottajien itsensä luoma. Jos haluat osallistua tai ottaa yhteyttä muuten vain, kirjoita osoitteeseen hairioita@riseup.net.

Anarkismin perusteet -luentosarja

Luentosarjassa käydään läpi anarkismin keskeisiä käsitteitä noin kerran kuukaudessa, ja niitä yhteiskunnallisia kamppailuita joissa nämä käsitteet ovat muodostuneet. Luentosarja ei edellytä mitään ennakkotietoja, ja sille osallistumalla saa kokonaiskuvan anarkismista ja anarkistiliikkeen historiasta. Kaikki luennot ovat erillisiä kokonaisuuksia, eikä niille osallistuminen edellytä sarjan muille luennoille osallistumista. Luennot ovat myös kollektiivinen prosessi, jonka tarkoitus on kehittää antiautoritaarisen liikkeen teoriaa, perusteiden opetusta ja tuntemusta sekä yliopistolla että sen ulkopuolella.

Kaikki luennot järjestetään Helsingissä Uuden ylioppilastalon Kupolissa osoitteessa Mannerheimintie 5 B (7. kerros), mikäli ei toisin mainita.

Lapset ovat oletusarvoisesti tervetulleita kaikkiin A-ryhmän tapahtumiin. Luennoilla on myös erillinen huone sen varalle, että joku lapsi väsyy kesken kaiken. Lastenvaunut voi halutessaan jättää kuudennen kerroksen käytävään tai alakertaan.

Kupoli on esteellinen tila. Hissillä pääsee vain kuudenteen eli yhtä alempaan kerrokseen, josta eteenpäin pääsee vain portaita pitkin. Tilassa on kaksi erillistä, melko tilavaa unisex-vessaa, joita ei ole inva-wc-standardisoitu. WC:n ja Kupolin välissä on portaat.

 

Sunnuntaina 4.02.2018  klo 16:00  (Ovet auki 16:00, luennon alku 16:15)

@ Kupoli (Mannerheimintie 5 B, 7. krs, 00100 Helsinki – Ovet auki 16:00, luennon alku 16:15)

 

 

** IN ENGLISH: **

In October 1917 usurpation in Russia met at first only minimal amount of resistance. Temporary government was unpopular and Russians were weary of world war.

Soon a lot of people were disappointed with the new governments grasps to authority – meeting that aimed to demolish the constitution, arresting critics of the government, seizing wheat and refusing worker’s councils their decision making power. After a year since the usurpation Bolshevik party was in war not only against bourgeois democracy or monarchy supporting White Army but also against its former allies anarchists and social revolutionary left. 30th of august 1918 anarchist Fanny Kaplan tried to assassinate Lenin and in 25th of September 1919 anarchists tried to blow up both Lenin and Trotsky in the street of Leontejevski in Moscow. Following the political conflicts came enormous peasant uprisings which were usually accompanied by socialists who critiqued the Bolshevik government.

Our speakers are Finnish and international anti-authoritarian researchers and activists. Events are organized in cooperation with A-ryhmä and ‘Autonominen Opisto’. You may also follow lecture online (both real-time and recording) from a-ryhmä facebook page. Our program is created by the participants themselves, if you want to join or simply get in contact, write a-ryhma at riseup.net.

Children are welcome to any events of A-ryhmä by default! We have now also a separate room in case children get tired of lecture. Prams can be left in the hallway on the 6th or 1st floor.

Kupoli is inaccessible space. There is one small step at the downstairs front door, and an elevator that runs between from floor 1 to 6. Kupoli is on the 7th floor after a staircase.

There are two separate, rather spacey but not wheelchair-standardized, unisex toilets. There are stairs between Kupoli and WC.

Sun. 4.2. Lecture: Rebel groups in Russia against Bolshevik government in 1918-1921

 

Sunday 4.02.2018 klo 16:00 (Doors open 16:00, lecture starts at 16:15)

@ Kupoli  (Mannerheimintie 5 B,  7. krs,  00100 Helsinki)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *